فهرست مطالب

تحقیقات علوم رفتاری - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 30، خرداد و تیر 1392)

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 30، خرداد و تیر 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عفت سادات وفامند، مهدی کارگر فرد، مهرداد صالحی، غلامعلی قاسمی صفحه 81
    زمینه و هدف
    هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر ماساژ درمانی بر کاهش اضطراب و افسردگی زنان معتاد زندانی شهرستان اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. آزمودنی های این تحقیق را 30 نفر از زنان معتاد زندان مرکزی اصفهان را تشکیل می دادند که بصورت تصادفی در دو گروه تجربی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه تجربی در جلسات ماساژ درمانی به مدت 8 هفته (3جلسه در هفته) هر جلسه 30 دقیقه، شرکت کردند، در حالی که برای گروه کنترل فقط 3 جلسه در هفته جلسات مذاکره و بحث در مورد مسائل روز مره انجام شد. در ابتدا و پایان دوره ی مداخله نمرات اضطراب و افسردگی آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه ی بک ارزیابی شد. داده ها با استفاده از آزمون کوواریانس در سطح کمتر از 5/0 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    پس از کنترل نمرات پیش آزمون اضطراب و افسردگی، هشت هفته ماساژ درمانی اثر معناداری بر سطوح اضطراب (921/0; Partial ƞ2= 001/0P<) و افسردگی (881/0; Partial ƞ2= 001/0P<) زنان معتاد در مقایسه با گروه کنترل داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که ماساژ درمانی به عنوان یکی از مدالیته های درمانی می تواند نقش بسزایی در بهبود علائم اضطرب و افسردگی زنان معتاد زندانی را ایفا کند.
    کلیدواژگان: ماساژ درمانی، اضطراب، افسردگی، زنان معتاد زندانی
  • محمد فتحی، فرامرز سهرابی، مرتضی سعیدیان صفحه 90
    زمینه و هدف
    دسترسی به اینترنت پدیده ای رو به گسترش است. همزمان با دسترسی روزافزون و گسترده مردم به اینترنت، شاهد نوعی وابستگی در جوانان هستیم. این پژوهش به منظور مقایسه ویژگی های شخصیتی و سبک های هویت در دانشجویان معتاد و غیر معتاد به اینترنت، انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق علی – مقایسه ای بود و در سال تحصیلی 1390-91 انجام پذیرفت. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان پسر خوابگاهی ساکن در خوابگاه های دانشگاه تهران(حدود 6000 نفر) بود که بر اساس جدول مورگان، تعداد 380 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به نسبت جمعیت هر کدام از خوابگاه ها به پخش و اجرای پرسشنامه های مربوطه پرداخته به این صورت که با مراجعه به هر یک از اتاقهای دانشجویی، پرسشنامه ها را تحویل و بعد از حدود 20 دقیقه آنها را جمع آوری می کردیم. ابزار تحقیق حاضر عبارت بودند از: پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ (IAD)، پرسشنامه ویژگی های شخصیتی (NEO) و پرسشنامه سبک های هویت برزونسکی (ISI-6). برای تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و تحلیلی ازآزمون آماری T، استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که بین دانشجویان معتاد و غیر معتاد به اینترنت از نظر ویژگی های شخصیتی تفاوت وجود دارد. به این ترتیب که روان رنجورخویی در دانشجویان معتاد به اینترنت بیشتر از دانشجویان غیر معتاد بود و سه متغیر برونگرایی، سازش پذیری و وظیفه شناسی در دانشجویان غیر معتاد بیشتر از گروه معتاد بود. اما از نظر ویژگی شخصیتی گشودگی به تجربه تفاوتی بین دو گروه مشاهده نشد. همچنین بین دو گروه از نظر متغیرهای هویتی تفاوت معنی داری مشاهده شد به این معنی که هویت اطلاعاتی در دانشجویان غیر معتاد بیشتر از گروه معتاد بود و نیز هویت هنجاری و هویت سردرگم- اجتنابی در گروه معتاد بیشتر از گروه غیر معتاد دیده شد.
    نتیجه گیری
    بین افراد معتاد و غیر معتاد به اینترنت از نظر برخی از ویژگی های شخصیتی و سبک های هویتی تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، ویژگی های شخصیتی، سبک های هویت، دانشجویان
  • فاطمه ترابی، دیبا سیف صفحه 100
    زمینه و هدف
    توجه به شوخ طبعی و رابطه آن با هوش هیجانی امری ضروری است، چرا که عملکرد هیجانی می تواند متاثر از شوخ طبعی افراد باشد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی هوش هیجانی بر مبنای شوخ طبعی و ابعاد آن در میان دانشجویان سرآمد دانشگاه انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی بر روی 115 نفر (71 دختر و 44 پسر) دانشجوی سرآمد مشتمل بر دانشجویان استعداد درخشان و ممتاز دانشگاه شیراز انجام شد که در سال 1390 به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای ارزیابی هوش هیجانی از پرسش نامه ویژگی های هوش هیجانی Petrides و Furnham و برای سنجش شوخ طبعی از پرسش نامه شوخ طبعی خشوعی استفاده گردید. داده ها با محاسبه ضریب همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش همزمان با به کارگیری نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین هوش هیجانی و شوخ طبعی و ابعاد آن (لذت از شوخی، خنده، شوخی کلامی، شوخ طبعی در روابط اجتماعی و شوخ طبعی در شرایط استرس آور) رابطه معنی دار و مثبت وجود داشت. تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که شوخ طبعی در روابط اجتماعی و شوخ طبعی در شرایط استرس آور هوش هیجانی را پیش بینی می کند.
    نتیجه گیری
    رابطه ای مثبت بین هوش هیجانی و ابعاد شوخ طبعی برقرار است. از میان ابعاد شوخ طبعی، مهم ترین پیش بینی کننده هوش هیجانی در میان دانشجویان سرآمد دانشگاه، شوخ طبعی در روابط اجتماعی است.
    کلیدواژگان: شوخ طبعی، هوش هیجانی، تیزهوشی، دانشجویان سرآمد، دانشجویان استعداد درخشان و ممتاز
  • مختار ملک پور، فرنوش کاویانپور، احمد عابدی صفحه 108
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش کارکردهای اجرایی (بازداری پاسخ) بر میزان توجه کودکان پیش دبستانی دارای اختلال هماهنگی رشد شهر اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری شامل کلیه کودکان پیش دبستانی (6-5 ساله) دارای اختلال هماهنگی رشد بود که در مراکز پیش دبستانی و آمادگی وابسته به آموزش و پرورش شهر اصفهان ثبت نام شدند. روش نمونه گیری، نمونه گیری هدفمند بود. آزمودنی ها 3 کودک پیش دبستانی بودند که به تشخیص متخصص، علایم و نشانه های اختلال هماهنگی رشد داشتند. ابزارها شامل آزمون عصب- روان شناختی نپسی (NEPSY neuropsychology test)، پرسش نامه Conner والدین، مقیاس هوشی Wechsler کودکان، آزمون توانایی- حرکتی پایه و مصاحبه بالینی بود. در این پژوهش، از روش مورد- منفرد با طرح MBD (طرح خط پایه چندگانه یا Multiple baseline design) استفاده شده است. در این روش پس از موقعیت خط پایه، مداخله آغاز شد و طی 10 جلسه مداخله انفرادی، آموزش کارکرد اجرایی بازداری پاسخ به آزمودنی ها اریه گردید.
    یافته ها
    طی تحلیل دیداری نمودار داده ها، مداخله در مورد هر سه آزمودنی اثربخش بود (به ترتیب با Percentage of non-overlapping data یا PND (درصد غیر همپوشی نقاط دو موقعیت آزمایشی خط پایه و مداخله) 100 درصد، 90 درصد و 70 درصد برای آزمودنی 1، 2 و 3).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که با آموزش کارکرد اجرایی بازداری پاسخ در این کودکان، میزان نقص توجه کاهش و عملکرد تحصیلی در آنان بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: کارکرد اجرایی، بازداری پاسخ، توجه، اختلال هماهنگی رشد، پژوهش مورد، منفرد
  • مریم حر، اصغر آقایی، احمد عابدی، عباس عطاری صفحه 121
    زمینه و هدف
    به تازگی بحث های زیادی در مورد رویکرد های رفتاری و شناختی موج سوم به خصوص در حیطه درمان افسردگی انجام شده است. هدف پژوهش حاضر، تعیین تاثیر روش درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد درمانی بر میزان افسردگی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهشی آزمایشی و جامعه آماری شامل کلیه بیماران دیابتی موسسه خیریه دیابت اصفهان که در بهار و تابستان سال 91 بود. تعداد 30 نفر بیمار در دو گروه آزمایش و شاهد جایگزین شدند. پرسش نامه افسردگی Beck را قبل و بعد از مداخله تکمیل و گروه آزمایش، آموزش گروهی روش درمانی Acceptance and commitment therapy (ACT) را طی 8 جلسه 120 دقیقه ای در طی 8 هفته دریافت کردند و گروه شاهد این آموزش را دریافت نکردند و در لیست انتظار درمان قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسش نامه Beck (BDI II یا Beck depression inventory) بود.
    یافته ها
    بین نمرات پس آزمون و پیش آزمون گروه آزمایش در مقایسه با گروه شاهد، تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش بیانگر تاثیر روش درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد درمانی در کاهش افسردگی در بیماران دیابتی بود. همچنین اثر درمان در زمان پیگیری ماندگار بود.
    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد درمانی، دیابت نوع 2، افسردگی، تست Beck
  • حمزه کریمی، اکبر همتی ثابت، محمد حقیقی، محمد احمدپناه *، حمید محمدبیگی صفحه 129
    زمینه و هدف

    این پژوهش، با هدف مقایسه اثربخشی آموزش گروهی مدیریت خشم و مهارت های ارتباطی بر میزان پرخاشگری معتادان به حشیش زندان شهر همدان انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی همراه با طرح پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. جامعه آماری شامل 700 نفر از زندانیان اردوگاه کار درمانی همدان بودند که سابقه مصرف حشیش و رفتار پرخاشگرانه داشتند که با استفاده از فرمول حجم نمونه Krejcie و Morgan به صورت تصادفی ساده 248 نفر انتخاب شدند و بعد از اجرای پرسش نامه پرخاشگری Buss-Perry AGQ (Aggression questionnaire)، 63 نفر از این افراد که پرخاشگری بالایی داشتند، انتخاب و از بین آن ها نیز به طور تصادفی 45 نفر انتخاب نهایی شدند که در سه گروه 15 نفری جای گرفتند. 15 نفر در گروه آموزشی مدیریت خشم (مهارت های زندگی، Kling و Chris 1998) 15 نفر در گروه آموزش مهارت های ارتباطی (روان شناسی روابط انسانی، Bulletin 1994) و 15 نفر در گروه شاهد جایگزین شدند. گروه آزمایش اول در 8 جلسه 60 دقیقه ای به مدت 1 ماه تحت آموزش مدیریت خشم قرار گرفتند و گروه آزمایش دوم نیز در 8 جلسه 60 دقیقه ای به مدت 1 ماه تحت آموزش مهارت های ارتباطی قرار گرفتند و گروه شاهد هیچ آموزشی دریافت نکردند و پس از اتمام برنامه آموزشی پس آزمون برای هر سه گروه اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده با استفاده از شاخص آماری تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مدیریت خشم و مهارت های ارتباطی بر کاهش پرخاشگری موثر بوده اند.

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت های ارتباطی در مقایسه با مدیریت خشم در کاهش پرخاشگری موثرتر بود.

    کلیدواژگان: مدیریت خشم، مهارت های ارتباطی، پرخاشگری
  • علی محمد نظری، محمد نیکوسیر جهرمی، سجاد امینی منش، مهدی طاهری صفحه 139
    زمینه و هدف
    بی خوابی از اختلال های شایعی است که در اغلب موارد به عنوان علامت همراه اختلال های جسمی و روان شناختی تشخیص داده می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی شیوع نشانگان بی خوابی و شناخت اثربخشی گروه درمانی شناختی رفتاری برکاهش این نشانگان در زندانیان مرد انجام شد.
    مواد و روش ها
    نمونه مورد مطالعه در این پژوهش شبه آزمایشی 28 نفر از زندانیان مرد زندان مرکزی شیراز بودند که به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. سپس افراد گروه آزمایش به مدت 9 جلسه تحت گروه درمانی شناختی رفتاری قرار گرفتند، در حالی که آزمودنی های گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. آزمودنی ها شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ، سیاهه افسردگی بک و سیاهه اضطراب بک را تکمیل کردند. داده ها به کمک تحلیل کوواریانس تک متغیره تحلیل شدند.
    یافته ها
    درصد بالایی از زندانیان مورد بررسی نشانگان بی خوابی را گزارش کردند. همچنین نتایج تحلیل کوواریانس یک راهه نشان داد گروه درمانی شناختی رفتاری بر کاهش نشانگان بی خوابی در مرحله پس آزمون (01/0p<) و پیگیری (05/0p<) موثر است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای بی خوابی در زندانیان و اثربخشی درمان شناختی رفتاری به شیوه گروهی، انجام پژوهش های بیشتر و ارائه خدمات روان شناختی در جهت کاهش نشانگان بی خوابی و عوامل زمینه ساز آن ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی رفتاری، بی خوابی، زندانیان مرد
  • عباس عطاری، مهین امین الرعایا صفحه 148
    مهم ترین طبقه بندی های روان پزشکی عبارت است از راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی DSM (Diagnostic and statistical manual of mental disorders) که توسط انجمن روان پزشکی آمریکا به وجود آمد و دیگری طبقه بندی بین المللی بیماری ها ICD (International classification of diseases) که توسط سازمان بهداشت جهانی شکل گرفت. اولین چاپ DSM در سال 1952 توسط کمیته نام گذاری و آمار انجمن روان پزشکی آمریکا منتشر گردید و پس از آن پنج چاپ بعدی تالیف گردید: DSMII در 1968، DSMIII در 1980، DSMIIIR در 1987، DSMIV در 1994 و سرانجام DSMIV-TR در سال 2000 تالیف شد. هدف از این مطالعه، مرور اجمالی در زمینه تغییرات و اصلاحات جدید DSM (تفاوت DSM-IVTR با DSM-V) بود. با بررسی سایت های مرورگر معتبر علمی نظیر Google scholar، Medline، Pubmed، SID، Magiran، Iran medex و سایت DSM-V متعلق به انجمن روان پزشکی آمریکا مقالات مرتبط با موضوع این مقاله استخراج و جمع بندی گردید. DSM-V قرار است تا در ماه می سال 2013 به عنوان یکی از مهم ترین رویدادهای بهداشت روان به جامعه پزشکی ارایه گردد. در پنجمین چاپ جدید DSM تغییرات اساسی در پاره ای از طبقه بندی ها، اصطلاحات تشخیصی و معیارهای تشخیصی صورت گرفته است و ضروری است تا دست اندرکاران بهداشت روان با این اصلاحات آشنا گردند. از جمله اصلاحات و تغییرات مهم در DSM-5 می توان به مواردی همچون ارایه معیار تشخیصی برای افسردگی- اضطراب میکس (MAD یا Mixed Anxiety Depressive) ، سندرم خفیف سایکوز، رفتار خودکشی، همچنین تغییر در بعضی معیارهای تشخیصی نظیر پدوفیلی، اختلالات ارتباطی Communication disorders، اختلالات شناختی و اختلالات خلقی، جدا شدن OCD (Obsessive–compulsive disorder) و PTSD (Posttraumatic stress disorder) از زیرمجموعه اختلالات اضطرابی به عنوان یک گروه تشخیصی مجزا، اشاره نمود. تغییرات اساسی در طبقه بندی اختلالات سوماتوفورم و اختلالات شخصیت ارایه یک فرمولاسیون مصاحبه فرهنگی از جمله تغییرات نگرشی در DSM محسوب می گردد. برجسته ترین تغییر را می توان در گرایش از طبقه بندی Categorical به سمت Dimensional و توجه به بعضی جنبه های اتیولوژیک اختلالات نام برد.
    کلیدواژگان: طبقه بندی، اختلالات روان پزشکی، DSM، V
|
  • Efatalsadat Vafamand, Mehdi Kargarfard, Mehrdad Salehi, Gholmali Ghasemi Page 81
    Aim and
    Background
    The present study aimed to examine the effect of massage on decreasing anxiety and depression in addicted women imprisoned in Isfahan, Iran.Methods and Materials: The present study was a quasi-experimental study. Pre-test and post-test with control group design were used. Subjects were 30 participants who were divided in two experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The experimental group underwent massage therapy for 8 weeks (3 sessions per week) for 30 minutes, while for the control group discussions about daily issues were conducted for only 3 sessions per week. Beck Inventory questionnaires were used for measuring anxiety and depression scores at the beginning and end of intervention period. Data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA).
    Findings
    After controlling for the pretest anxiety and depression scores, massage therapy for 8 weeks significantly reduced anxiety (P < 0.001; Partial ƞ2 = 0.921) and depression (P < 0.001; Partial ƞ2 = 0.881) scores of the addicted imprisoned women imprisoned in the experimental group in comparison to the control group.
    Conclusions
    According to the results massage therapy can be used as a non-pharmacologic intervention for decreasing anxiety and depression in the addicted women who were imprisoned.
    Keywords: Massage therapy, Anxiety, Depression, Addicted women prisoners
  • Mohammad Fathi, Faramarz Sohrabi, Morteza Saidian Page 90
    Aim and
    Background
    Internet access is a growing phenomenon. With increasing and widespread access to Internet, dependency to Internet is observed among the youth. This research aimed to compare personality characteristics and identity styles in Internet addicted and non-addicted students.Methods and Materials: This was a causal-comparative research carried out in the educational years 2011-2012. The statistical community of the research contained all the dormitory male students resided in Tehran University dormitory (about 6000 students). 380 students were selected via random sampling based on Morgan table. According to the population of each dormitory, related questionnaires were distributed and fulfilled, so that by referring to each one of the student rooms, questionnaires were delivered and collected after about 20 minutes. The study tools included Young`s Internet Addiction Test (IAD), Personality Inventory (NEO), and Berzonsky Identity Styles Inventory (ISI-6). In order to analyze data in two descriptive and analytic levels, statistic t-test was utilized.
    Findings
    Results indicated that in terms of personality characteristics, there is a difference between Internet addicted and non-addicted students, so that neuroticism was in a higher level for Internet addicted students than for non-addicted ones. As well, the three variables of extroversion, agreeableness and conscientiousness were in a higher level for Internet non-addicted students than for addicted ones. There was, however, no difference between the two groups in terms of personality characteristics of openness to experience. There was also a meaningful difference between the two groups in terms of identity variables. Informational style was in a higher level for Internet non-addicted students than for addicted ones. As well, normative style and diffuse-avoidant style was in a higher level for Internet addicted students than for non-addicted ones.
    Conclusions
    There is, in terms of personality characteristics and identity style, a difference between Internet addicted and non-addicted students.
    Keywords: Internet addiction, Personality characteristics, Identity styles, Students
  • Fatemeh Torabi, Diba Seif Page 100
    Aim and
    Background
    It is necessary to notice the relationship between sense of humor and emotional intelligence, because emotional performance can be affected by people’s sense of humor. The purpose of the present study was to predict emotional intelligence based on sense of humor and its dimensions among talented university students.Methods and Materials: This descriptive study was performed on 115 (44 males and 71 females) talented and high achievers Shiraz University students selected through purposive sampling in 2011. Khoshoee Sense of Humor Questionnaire and Petrides and Furnham Emotional Intelligence Questionnaire were used as measuring instruments. Data was analyzed by calculating Pearson’s correlation coefficient and multiple analysis regression by the use of SPSS software version 16.
    Findings
    There was a significant correlation between emotional intelligence and sense of humor and it’s dimensions (enjoyment of humor, laughter, verbal humor, sense of humor in social relation, sense of humor in stressful conditions). The results of multiple regression analysis revealed that emotional intelligence is predicted by sense of humor in social relation and sense of humor in stressful conditions.
    Conclusions
    There was a positive relationship between sense of humor and emotional intelligence. The most important predictor of emotional intelligence among talented university students was sense of humor in social relation.
    Keywords: Sense of humor, Emotional intelligence, Giftedness, Talented students, High, achiever students
  • Mokhtar Malekpour, Farnoush Kavianpour, Ahmad Abedi Page 108
    Aim and
    Background
    The present study aimed to investigate the efficacy of executive functions training (response inhibition) on the attention of preschool children with developmental coordination disorder in Isfahan city, Iran.Methods and Materials: The study population consisted of all the preschool children (5-6 years old) with developmental coordination disorder. Purposive sampling method was used. The subjects were three preschool children who had a diagnosis of developmental coordination disorder symptoms. Data collection tools included: (NEPSY neuropsychology test) neuropsychology test, Conner’s parent rating scale, Wechsler intelligence scale for children, basic motor ability tests and clinical interview. A single-subject method with multiple baseline design (MBD) research methodology was used too. The intervention started right after the baseline condition and 10 individual sessions of response inhibition executive functions training was given to them afterwards.
    Findings
    The results of the data chart analysis based on descriptive statistics and visual analysis indices revealed that the intervention was effective on the three participants (respectively PND 100%, 90% and 70% for test number one, two and three).
    Conclusions
    The results of the present study showed that by response inhibition executive functions training, the rate of attention deficit can be reduced and the rate of academic performance can be improved.
    Keywords: Executive functions, Response inhibition, Attention, Developmental coordination disorder, Single, subject research
  • Maryam Hor, Asghar Aghaei, Ahmad Abedi, Abbas Page 121
    Aim and
    Background
    The purpose of this study was to determine the effect of treatment based on acceptance and commitment therapy (ACT) on depression and mental health in patients with diabetes.Methods and Materials: Experimental research method was used in this study. Statistical population consisted of diabetic patients from diabetes center in Isfahan, Iran. A total of 30 patients were randomly selected and assigned to either experimental or control groups. Beck Depression Inventory (BDI II) was completed before and after the intervention. Experimental group received 8 training sessions of ACT, with 120 minutes duration, in Diabetes Charitable Center of Isfahan. The control group received no training at all.
    Findings
    Results showed that ACT significantly increased scores on the BDI II compared to the control group (P < 0.001).
    Conclusions
    ACT may be considered to be an effective intervention approach for treating depression in diabetic patients.
    Keywords: Acceptance_commitment therapy_Type 2 diabetes_Depression
  • Hamzeh Karimi, Akbar Hemmati Sabet, Mohammad Haghighi, Mohammad Ahmadpanah, Hamid Mohammd Beigy Page 129

    Aim and

    Background

    This study was conducted to compare the effectiveness of group anger management and communication skills training on aggression of marijuana addicted prisoners of Hamadan Prison, Hamadan, Iran.Methods and Materials: Quasi-experimental method was carried out with designing pre-test and post-test. The study community consisted of 700 prisoners of Hamadan occupational camp who had the history of aggressive behaviors. Based on the sample size formula of Krejcie and Morgan, 248 people were selected randomly. After conducting Buss-Perry Aggression Questionnaire (AGQ) 63 individuals whom had high aggression rate were selected. Among them 45 people were randomly selected and were assigned to three groups of 15 people. 15 people were placed in group anger management training (life skills, Chris and Kling 1998), 15 people in group communication skills training (psychology, human relations, Bulletin 1994) and 15 people in the control group. First test group was trained in 8 sessions of anger management training with 60 minutes duration for 1 month, and the second test group was trained in 8 sessions of communication skills training with 60 minutes duration for 1 month, the control group did not receive any training. After the training program post-test was conducted for all three groups. Descriptive and inferential statistical methods were used.

    Findings

    The results showed that anger management and communication skills training both were effective in reducing aggression.

    Conclusions

    Communication skill training is more effective than anger management training to reduce aggression.

    Keywords: Anger management, Communication skills, Aggression
  • Alimohammad Nazari, Mohammad Nikoosiar Jahromi, Sajad Aminimanesh, Mehdi Taheri Page 139
    Aim and
    Background
    Insomnia, one of the prevalent disorders, in many cases is considered as a sign associated with physical and mental disorders. The present study aimed to investigate the effectiveness of Cognitive-Behavioral Group Therapy on these symptoms among male prisoners.Methods and Materials: subjects of this experimental study were 28 male prisoners in central prison of Shiraz who were randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group participated in 9 cognitive behavioral group therapy sessions, while the control group received no treatment. The participants completed Pittsburgh Sleep Quality Index, Beck Depression Inventory, and Beck Anxiety Inventory. Data was analyzed using Analysis of Covariance.
    Results
    High percentage of prisoners reported insomnia symptoms. Moreover, the results of Analysis of Covariance showed that cognitive behavioral group therapy could decrease insomnia symptoms in post-test (p<0.01) and follow-up (p<0.05) stages.
    Conclusion
    Taking into account the high prevalence of insomnia among prisoners and effectiveness of Cognitive-Behavioral Group Therapy on its symptoms, it seems necessary to carry out more research and provide psychological services to decrease insomnia symptoms and its underlying factors.
    Keywords: Insomnia, Cognitive, Behavioral Group Therapy, Male Prisoners
  • Abbas Attari, Mahin Aminoroaia Page 148
    In 1952, the American Psychiatric Association's Committee on Nomenclature and Statistics published the first edition of diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM-I). Five editions have been published since then: DSM-II (1968), DSM-III (1980), a revised DSM-III, DSM-III-R (1987), DSM-IV (1994), and DSM-IV-TR (TR stands for Text Revision) (2000). The purpose of this article was to present a brief review about changes in DSM (from DSM-IV-TR to DSM-5). Publication of the fifth edition of diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM-5) in May 2013 will be marked as one of the most anticipated events in the mental health field. As part of the development process, based on concerns about the reliability of the proposed attenuated psychosis syndrome and mixed anxiety depressive disorder in the field trials, these two conditions are being recommended for further study in section III. A footnote was also added to the major depressive disorder criteria to clarify the difference between normal bereavement associated with a significant loss and a diagnosis of a mental disorder. Among the other significant changes in this study was personality disorders diagnostic criteria for pedophilic disorder which was modified. Communication disorders now include two diagnoses: Language disorders and speech disorders. Simple somatic symptom disorder was a milder form of complex somatic symptom disorder; the two have now been combined as a single disorder namely somatic symptom disorder. Non-suicidal self-injury disorder and persistent complex bereavement disorder. In the fifth edition of diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM-5) that has been published in May 2013, there are several significant changes in diagnostic criteria, some classifications, subscales, and proposed new terms.
    Keywords: DSM, 5, Classification, Psychiatry disorders